31.7.2012

Savulohi-perunasalaatti

Nyt kun helteet (ja ukkosmyrskyt!) ovat saapuneet tällekin kesälle, on mukava kokata lämpimän ruoan sijaan salaattia. Tällä ruokaisalla salaatilla herkutellaan meillä vähintään kerran kesässä.

pieniä kesäperunoita
kylmäsavulohta
punasipulia
ruohosipulia
kapriksia
rucolaa

Kastike:
1 tl Dijon-sinappia
2 rlk viinietikkaa
1 tl sitruunamehua
ripaus mustapippuria myllystä
0,5 dl oliiviöljyä

Pese ja keitä perunat ja jäähdytä ne. Leikkaa savulohi suikaleiksi. Silppua punasipuli ja ruohosipuli. Pese rucola. Sekoita salaattiainekset yhteen. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen pienessä kulhossa tai salaatinkastikepullossa.

30.7.2012

Kurkistus makuuhuoneeseen

Eilen ukkoskuuron jälkeen pilvien läpi siivilöityneiden auringonsäteiden valo oli niin kaunis, että päätin koluta kotia kameran kanssa. Tässä ensi alkuun muutamia kuvia makuuhuoneestamme. Samat tutut tavarathan täällä on kuin vanhankin kodin makkarissa, uutta taitaa olla ainoastaan "Helmet & Timantit" -laatikko, jonka  hankin rautakauppareissulta arvorihkamakoruilleni. Niitä kun löytyy meikäläiseltä enemmän kuin yksi lipastonlaatikko kätkee sisäänsä ja korupuu jaksaa oksillaan kantaa. 

Sen verran keskeneräisyyttä täällä on vielä, että kattovalaisinta emme ole vielä ehtineet asentaa. Nykyisten verhojen tilalle haluaisin myös uudet ja pitemmät, maahan asti ulottuvat, tai sitten pimentävän rullaverhon, tykkään nimittäin nukkua niin hämärässä että näin kesän valoisina öinä pelkät sälekaihtimet eivät riitä. Koristetyynyille puolestaan olisi mukava tehdä tai ostaa uudet, mustat tai mustavalkoiset päälliset. Näillä mennään kuitenkin toistaiseksi. 



Mukavaa maanantaita ja alkanutta viikkoa! :)

29.7.2012

Rokkia, aurinkoa ja ahvenia

Tervehdys taas! Qstock on nyt rokattu, ja varsin onnistunut festarikokemus olikin. Tähän vaikutti erityisesti loistava sää, kesän tähän mennessä lämpimin ja aurinkoisin päivä osui sopivasti eiliselle. Esiintyjistä tuli nähtyä Chisu, osa Emma Salokosken ja Apulannan keikoista, illan ehdottomasti riemastuttavin esiintyjä Martti Servo ja Napander sekä Roxette. En ole koskaan ollut erityinen Roxette-fani, mutta keikkaa kuunnellessa tuli huomattua, että näköjään bändin kappaleet ovat soineet radiossa sen verran tiuhaan, että aika monen sanat osasin yllätyksekseni ulkoa. Suosikkini Pariisin kevään valitettavasti missasin, tosin osa keikasta tuli kuultua kauempaa matkalla festaripaikalle ja turvatarkastusjonossa seisoskellessa.




Otsikon ahvenet liittyy Qstock-päivään siten, että varasimme kaveriporukallamme pöydän Sokeri-Jussin Kievarista, joka on vanhassa tunnelmallisessa hirsitalossa toimiva, pohjoispohjalaista perineruokaa tarjoava ravintola. Kievari sijaitsee vanhojen puutalojen kansoittamassa Pikisaaressa, jonne pääsee kätevästi siltaa pitkin Oulun keskustasta torinrannasta, ja joka on lähellä myös Qstock-aluetta. 


Innostuin tilaamaan Oulu-menun, johon kuului kermaista pinaatti-korvasienikeittoa, ahvenfileitä ja Kievarin kotijäätelöä. Menun parasta antia olivat alkuruoka ja jälkkäri (jäätelö tuoreilla mansikoilla ja kermavaahdolla ei vain yksinkertaisesti voi olla muuta kuin hyvää!), voi-sipulikastikkeen ja kesäperunoiden kera tarjotuissa ahvenfileissä ei sinällään ollut mitään vikaa, mutta tulin siihen tulokseen, että pidän ahvenesta enemmän voissa rapeaksi paistettuna kuin tällaisena haudutettuna versiona. 

Kyllähän tämä festarikoju-makkaraperunat voitti silti mennen tullen. Harmi vain, että palvelu oli (ilmeisesti suuresta ruokailijamäärästä johtuen) sen verran hidasta, että ravintolassa vierähti kaksi tuntia ja ehdimme näkemään Emma Salokosken keikasta vain lopun.


Festariasuuni kuului tällä kertaa punaiset farkut, jotka ostin Berliinistä. Aluksi tuntui etten osaa pitää niitä ja pidin koko farkkuja täysin virheostoksena. Kun uskaltauduin laittamaan ne päälleni huomasin kuitenkin että värikkäät pitkälahkeiset housuthan ovat kylmän kesän ykkösvaatekappale - niillä on helppo saada asusta kesäinen vaikkei tarkenisikaan pukeutua mekkoihin ja helletoppeihin.

Tämän vuoden Qstockissa tuli huomattua myös, että olen näköjään tullut näin kolmenkympin rajapyykkiä lähestyessä sen verran vanhaksi  ja mukavuudenhaluiseksi, että arvostan festareissa sitä, että ne järjestetään omassa kotikaupungissa. Illalla on mukava päästä kömpimään teltan sijaan omaan sänkyyn ja aamulla mennä yhteissuihkujonon sijaan kotisaunaan pesemään festaripölyt päältä pois. 

Tällaisia tunnelmia tällä kertaa, seuraavaksi sitten taas sisustusjuttuja ja kuvia täältä meiltä kotosalta. Mukavaa sunnuntain jatkoa! :)

PS. Paljon kiitoksia ihanista kommenteistanne aiempiin postauksiin!

27.7.2012

Kaura-raparperiherkku

Jälkijunasta päivää! Raparperia on ollut tarjolla kaupoissa (ja onnekkaimmilla omassa kasvimaassa) jo alkukesästä saakka, mutta minä pääsin tämän ihanan kirpeän kesäherkun makuun vasta tällä viikolla. Sain viikonloppuna äidiltä lahjaksi lapsuudenkotini kukkapenkin kulmassa kasvavan raparperipuskan antimia, joista tein eilettäin meille jälkiruokaa. 

Esmeraldalla oli blogissaan jokin aika sitten sen verran herkullisen kuuloinen raparperiresepti, että päätin kokeilla sitä. Tuunasin herkusta oman versioni lisäämällä siihen vielä kaurahiutaleita. Lopputuloksena oli täydellisin vaniljajäätelön kumppani sitten tuoreiden mansikoiden, jota tullaan taatusti syömään meillä tämän kesän aikana vielä uudemmankin kerran.



n. 1 raparperinvarsi / annos
voita
sokeria
kaurahiutaleita

Kuori ja pilko raparperinvarret pieniksi paloiksi. Sulata paistinpannulla iso nokare voita, ja kaada pannulle raparperit, reilusti sokeria ja kaurahiutaleita (laitoin puolisen desiä kahteen annokseen). Paista kunnes raparperi on pehmennyt ja sokeri ja kaurahiutaleet aavistuksen paahtuneet. Nauti kuumana vaniljajäätelön kanssa.  


PS. Ihanaa, kesäihmistä hemmotellaan lopultakin auringolla ja lämmöllä. Ja mikä parasta, sama sää näyttäisi jatkuvan huomennakin, jolloin olen suuntaamassa muutaman ihanan ihmisen kanssa Oulun omille festareille Qstockiin rokkaamaan. Niinpä toivotankin tämän kesäreseptin myötä kaikille oikein kaunista ja auringonpaisteista heinäkuun viimeistä viikonloppua! :)

26.7.2012

London calling

Olen ollut jonkinasteinen Englanti-fani jo vuosia. Koulussa englanti kuului lempiaineisiini, brittipop ja -rock ovat tehosoitossa stereoissani ja monet TV-sarja-, leffa- ja kirjasuosikeistani ovat samaisesta saarivaltiosta kotoisin. Teinitytöstä aikuiseksi kasvoin brittiläistä Sugar-lehteä lukien (se pesi mielestäni mennen tullen silloiset suomalaiset vastineensa).  Kun sitten muutama vuosi sitten pääsin matkalle Lontooseen, kaupunki vei sydämeni.

Viime aikoina olen pannut ilokseni merkille, että erilaisia Lontoo- ja brittiaiheisia sisustustavaroita on ollut tarjolla tavallista enemmän, liekö syynä sitten olympiaisännyys vai mikä. Erityisen ihania Lontoo-tuotteita löytyy kaupungin liikennemuseon nettikaupasta, vai mitä sanotte esimerkiksi näistä:

Julisteita





Keittiöpyyhkeitä

Sisustustyynyjä



Jos jonkinlaista Underground-karttaprintillä varustettua sisustustavaraa, kuten tämä kattovalaisin ja suihkuverho




...ja aitoja metron matkatavarahyllyjä 1960-luvulta - loistavaa kierrätystä!



Kaikki kuvat: London Transport Museun Shop

Aurinkoista kesäiltaa! :)

Kesäkasviskeitto fetajuuston kera

Kasvissosekeitot ovat meillä talviruokaa, jota syödään pakkaspäivien lämmikkeeksi. Kesälläkin on kuitenkin mukava keittää välillä kevyt keitto, ovathan kasviksetkin silloin parhaimmillaan. Tämän kesän koleassa säässä myös se lämmike on tullut tosin välillä ihan tarpeeseen.

Tämän keiton juttu ovat paprika ja fetajuusto, jotka piristävät muuten aika tavallista juuressosekeittoa.  Ohje on oma muunnelmani tästä reseptistä ja määrä on neljälle hengelle.

2 rlk oliiviöljyä
1 sipuli (tai 2 pientä kesäsipulia)
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
300 g perunoita
300 g porkkanoita
1 paprika
vettä
(1 kasvisliemikuutio)
150 g fetajuustoa
1 rlk sitruunamehua
suolaa ja pippuria
(yrttejä)

Kuori ja silppua sipulit, salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi perunat ja porkkanat. Pese ja suikaloi paprika.

Kuumenna oliiviöljy laakeassa kattilassa ja kuullota sipuleita, salottisipuleita ja valkosipulia siinä. Lisää perunat, porkkanat ja paprika ja paista parin minuutin ajan. Kaada kattilaan vettä sen verran että kasvikset peittyvät (ja lisää halutessasi kasvisliemikuutio), kuumenna kiehuvaksi, ja keitä hiljalleen kiehuen 15-20 minuuttia kunnes kasvikset ovat pehmenneet. 

Soseuta keitto esimerkiksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi silputuilla tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä. Ripottele lopuksi keiton päälle sitruunamehua ja murustettua fetajuustoa.

25.7.2012

Kurkistus keittiöön

Mieleni tekisi ottaa muutamia yleiskuvia täältä uudesta kodista, mutta vaikka täällä alkaakin olla pääpiirteissään valmista, vähän joka paikassa on jotain pientä keskeneräistä: ripustusta odottavia lamppuja ja tauluja, hifi-laitteita jotka ovat vailla paikkaa ennen uuden TV-tason saapumista, pitkin lattioita kiemurtelevia sähköjohtoja joille pitäisi keksiä jokin siistimpi ratkaisu, pöydillä lojuvia työkaluja jotka järjestellään kaappeihin sitten kun ne lamput ja taulut on saatu ripustettua.

Niinpä tyydyin kuvaamaan muutamia esineitä ja yksityiskohtia, keskittyen tällä hetkellä eniten järjestyksessä olevaan huoneeseen, keittiöön. Pidän mielelläni esillä muutamia kauniita käyttö- ja koriste-esineitä, ne saavat arjen askareet sujumaan paljon mukavammin. Uusi koti alkoi heti tuntua kodilta, kun asettelin muutaman tutun esineen keittiön tasoille ja kokoelman postikortteja jääkaapin ja pakastimen oviin.

Pahoittelut kuvien huonosta laadusta, näin sateisena ja harmaana iltana valaistusolosuhteet eivät oikein suosineet valokuvausta. 

Mukavaa keskiviikkoiltaa! :)



24.7.2012

Hilla-leipäjuustoherkku

Mies kotiutui eilen mukanaan varsin mukava yllätys: pieni ämpärillinen itsepoimittuja hilloja. Puolet niistä pakastimme, mutta pitihän niistä päästä nauttimaan myös tuoreina, joten tein lopuista tänään jälkkäriä. 

Hilloista ja leipäjuustosta syntyy helposti herkullinen jälkiruoka: leipäjuustoviipale lämmitetään mikrossa (n. 20 sekuntia täydellä teholla), päälle vaniljakastiketta ja tuoreita tai pakastettuja hilloja, ja herkku on valmis. Leipäjuuston voi myös leikata pieniksi kuutioiksi ja annokset koota jälkiruokakulhoihin.


Väliaikaista

Uudessa kodissa alkaa olla pikkuhiljaa yhä valmiimpaa, mutta kirjat odottelevat vielä tilauksessa olevaa kirjakaappia. Kokosimme ne olohuoneen ikkunoiden eteen pinoiksi, jotka näyttävät mielestäni varsin kivoilta ollakseen väliaikaisratkaisu. Malttaakohan noita siirtää ollenkaan kirjakaappiin, kun se aikanaan saapuu...



23.7.2012

Eka kerta

Eilinen ilta oli harmaa ja sateinen - täydellinen hetki sytyttää takkaan tuli siis.


Näin ensimmäisellä kerralla piti tyytyä polttamaan vain pientä tulta, mutta ihana elävän tulen tunnelma ja tuoksu siitä tuli kotiin silti.

20.7.2012

Inspiraatiokuvia ja uutta ulkoasua

Olen muokkaamassa blogini ulkoasua hieman uusiksi, fontin ehdinkin jo muuttaa, ja minulla on tekeillä myös uusi yläbanneri. Olen miettinyt yhtenä vaihtoehtona sellaista, jossa lukisi blogin nimen lisäksi muutamia sen sisältöä kuvaavia sanoja. Niiden keksiminen on osoittautunut kuitenkin yllättävän kinkkiseksi tehtäväksi.

Siispä ajattelinkin kysäistä teiltä lukijoilta: miten kuvailisit tätä blogia muutamalla sanalla? Kyseessä voi olla joko kokonainen lause tai luettelo sanoja. Myös kaikki toiveet, kommentit ja kehitysideat ulkoasun suhteen ovat enemmän kuin tervetulleita. :)


Tässäpä vielä muutama mukavatunnelmainen kuva, joiden myötä toivotan oikein ihanaa viikonloppua!



19.7.2012

Letut

...tai lätyt, niinkuin täällä meillä päin sanotaan. Käyttipä näistä mitä nimitystä hyvänsä, kyseessä on joka tapauksessa yksi suosikkiherkuistani. Eilen illalla paistoin kasan lettuja iltapalaksi. Niillä ja mansikkahillolla parvekkeella herkutellessa tuli kunnon kesäfiilis, vaikka taivas olikin synkeän harmaa.

Tämä on luottolettutaikinaohjeeni, joka on saatu alunperin eräältä suvun letunpaistomestarilta. Tästä määrästä taikinaa tulee noin 6-7 lettua.

Kokeilin tällä kertaa minulle uutta jauhotuttavuutta, 100 % täysjyvävehnäjauhoa. Pussin kyljessä sanottiin jauhojen sopivan sekä suolaiseen että makeaan leivontaan, joten käytin niitä lettutaikinassa tavallisen vehnäjauhojen sijaan, ja hyvin onnistui. Pitänee kokeilla niitä muuhunkin leivontaan, mahdollisuus tehdä makeista herkuista vähän tervellisempiä mausta tinkimättä kun kuulostaa varsin houkuttelevalta. :)



2 kananmunaa
0,5 l kevytmaitoa
2,5 dl vehnäjauhoja (tai 2 dl vehnäjauhoja + 0,5 dl graham- tai ohrajauhoja)
0,5 tl suolaa
25 g voita
1 rlk sokeria

Mittaa maito vatkauskulhoon ja riko sekaan munat. Vispaa niin että munien rakenne rikkoutuu. Lisää vehnäjauhot pienissä erissä koko ajan vispaten. Sulata voi, ja vispaa voisula, suola ja sokeri taikinaan. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia ennen paistamista. Paista taikinasta lettuja voissa kuumahkolla paistinpannulla.

Karttapallo tuli taloon

Viime viikonloppuna säilytyslaatikoita kotiin shoppaillessani tein myös varsin mukavan heräteostoksen. Tai en tiedä voiko tätä heräteostokseksi sanoa, karttapallon hankinta kun on ollut minulla mielessä jo pitemmän aikaa, kuten täällä blogissakin on tainnut tulla jo muutamaan otteeseen mainittua. Nyt sopiva sellainen sattui sitten kävelemään ostosreissulla vastaan.

Karttapallo pääsi ainakin toistaiseksi työhuoneessa sijaitsevan kirjahyllyn päälle, mutta katsotaan nyt jääkö se tähän vai löytääkö se paikkansa jostain muualta kotoamme. Pallossa on myös valo, joten se toimii myös mukavana tunnelmanluojana kun kesäillat alkavat hämärtyä. 

Nyt sitten vain tulevia matkoja suunnittelemaan karttapalloa tutkien... Lomaa ei tosin ole tiedossa ihan vähään aikaan eikä kyllä ylimääräistä rahaakaan, mutta onneksi aina voi haaveilla ja tutkailla karttoja. :)

Oikein mukavaa torstaita! :)




PS. Olohuone saa kohta uutta valkoista ilmettä, kirjakaappi ja TV-taso on nimittäin nyt sitten hankittu! Molemmat tulevat tehdastilauksena, joten niistä enemmän juttua kunhan kotiutuvat meille. 

18.7.2012

Kesäkeitto

Tunnustan: kesäkeitto kuuluu inhokkiruokiini. Kokemukseni sopasta perustuvat kuitenkin pakaste- ja kouluruokalaversioihin, ja kuultuani tarpeeksi monta kertaa keiton olevan täysin eri asia itse tuoreista raaka-aineista tehtynä päätiin antaa sille mahdollisuuden. 

Kaupassa ihania kesäkasviksia koriin keräillessäni aloinkin pikkuhiljaa uskoa, että ehkä lopputulos voisi olla todellakin ihan herkullinen. Varsin mukavan makuinen kasviskeittohan tästä sitten syntyikin, tästä eteenpäin aion tehdä kesäkeiton vähintään kerran kesässä.

Reseptiin otin vinkkiä täältä.


1 l vettä
1 tl suolaa
200 g uusia perunoita
1 nippu kesäporkkanoita
1 pieni kukkakaali
1/2 pientä parsakaalta
100 g tuoreita herneitä, tai sokeriherneitä palkoineen
2 kpl kesäsipulia varsineen
6-7 dl maitoa
1 rlk vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 rlk voita
suolaa ja valkopippuria

Pese ja paloittele perunat. Kuori ja paloittele porkkana. Pese ja paloittele kukkakaali. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suola, perunat, porkkanat ja kukkakaali. Keitä noin 10 minuttia.

Pese herneet. Pese ja paloittele parsakaali ja sipuli. Lisää ne keittoon, ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Sekoita vehnäjauhot maitoon, ja lisää ne keittoon koko ajan sekoittaen. (Keiton voi tehdä myös suurustamatta, jätä tällöin vehnäjauhot pois). Anna kiehua muutama minuutti, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää sokeri ja voi. Tarkista maku ja mausta suolalla ja valkopippurilla maun mukaan.

Kesäistä keskiviikkoa!

16.7.2012

Parvekkeen uudet asukit

Parveke on siitä mukava, että sen somistuksessa voi käyttää värejä, jotka eivät ehkä sisällä kotona sopisi sisustukseen. Kukistahan kauniita värejä löytyy, tällä hetkellä olen erityisen ihastunut näihin hortensioiden ja muurikellojen upeisiin violetin sävyihin.




Tänään kävimme rautakaupassa. Mies osti poranteriä, minä puolestani tämän maailman suloisimman kastelukannun.



Mukavaa maanantai-iltaa!

15.7.2012

Mansikka-aika

Mansikat ovat olleet pinnalla useammassakin blogissa viime aikoina, enkä minäkään tee poikkeusta. Ostin tällä viikolla kaksi viiden kilon laatikollista noita punaisia herkkuja, jotka on nyt pakastettu talven varalle. Muutama sata grammaa mansikoista päätyi tosin suoraan parempiin suihin. Keitin marjoista myös pari purkkia hilloa, joka odottaa nyt jääkaapissa lettukestejä - sellaisethan on ihan pakko järjestää, kun on kerran kotitekoista hilloakin, vai mitä? :)